Παρακαλούμε όποιοι συμφωνούν με τις θέσεις που αναπτύσουμε στο κείμενό μας ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Τα ...δώρα του Jumbo στον τουρκικό εθνικισμό να συνυπογράψουν συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας e-mail στο protpolthraki@gmail.com γράφοντας όνομα, επώνυμο, πόλη και την λέξη “Υπογράφω”.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Φωτιά στα Τζάμπο. Γέμισε καρκινογόνες ουσίες η ατμοσφαιρα. Επικίνδυνα τα πλαστικά παιχνίδια καταγγέλει η Greenpeace




Υψηλές και επικίνδυνες συγκεντρώσεις διοξινών παρήχθησαν κατά την μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τις αποθήκες της εταιρείας παιχνιδιών Jumbo Bebe στο Αιγάλεω το περασμένο καλοκαίρι. 

Αυτό προκύπτει από σχετικές αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace. Τα στοιχεία της έρευνας ενοχοποιούν για ακόμη μια φορά τα πλαστικά PVC, που αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία για τη δημιουργία διοξινών κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς.
Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επικινδυνότητα των πλαστικών PVC, η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των πλαστικών PVC και την εξάλειψη όλων των πηγών έκλυσης διοξινών.

Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τις αποθήκες της εταιρείας παιχνιδιών Jumbo Bebe επί της οδού Θηβών 256 στο Αιγάλεω στις 6-7-2000, η Greenpeace πήρε δείγματα από τη στάχτη και τα έστειλε για ανάλυση σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Βρετανίας (EUS Laboratories). Η ανάλυση έδειξε την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων διοξινών στις στάχτες και τα αποκαϊδια. Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν 10,62 μg TEQ/Kg (μικρογραμμάρια διοξίνης ανά κιλό στάχτης), μια εξαιρετικά υψηλή τιμή. Για σύγκριση και μόνο, η συγκέντρωση αυτή είναι 288 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που μέτρησε η Greenpeace σε απόβλητα χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, 9 φορές μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση διοξινών που μετρήθηκαν στη χωματερή του Κουρουπητού στα Χανιά και 5.310 φορές μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση που μετρήθηκε σε γεωργική γη μακριά από εμφανείς πηγές διοξινών.

Ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών, ενώ αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης για να προκαλέσει καρκίνο. Να σημειωθεί ότι ο μαύρος καπνός από τη φωτιά, ο οποίος επίσης περιείχε διοξίνες, κάλυψε μεγάλη έκταση και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Ιδιαίτερο κίνδυνο σ' αυτές τις περιπτώσεις διατρέχουν οι πυροσβέστες και οι περίοικοι.

"Είναι η πρώτη φορά που γίνονται αναλύσεις για διοξίνες στην Ελλάδα μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πλαστικών", επεσήμανε ο Στέλιος Ψωμάς, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. "Στην Ελλάδα υπάρχει μια επικίνδυνη αδράνεια και στασιμότητα σε ότι αφορά στη λήψη μέτρων για τις διοξίνες. Η Greenpeace επισημαίνει και πάλι την ανάγκη μιας εθνικής πολιτικής για την καταγραφή των κυριότερων πηγών διοξινών και την απάλειψή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει καν συστηματικές αναλύσεις για διοξίνες, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις".
Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη πυρκαγιά ξεχωριστή, σε σχέση με άλλες που συχνά εκδηλώνονται σε κτίρια και αποθήκες, είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα πράγματα που κάηκαν ήταν και μεγάλες ποσότητες πλαστικών PVC. Η καύση παραγώγων χλωρίου, όπως το PVC, εκλύει διοξίνες. Πολλά από τα παιχνίδια που ήταν αποθηκευμένα στο κτίριο ήταν κατασκευασμένα από PVC, ενώ η ίδια η υποδομή του κτιρίου περιείχε αρκετά είδη από PVC (π.χ. καλωδιώσεις).

Το PVC χρησιμοποιείται σε κατασκευές για πλαίσια παραθύρων, πόρτες, σωλήνες και υδρορροές, σε δάπεδα, ταπετσαρίες, παντζούρια και κουρτίνες μπάνιου, σε έπιπλα, ντοσιέ, φακέλους, στυλό, μονώσεις συρμάτων και καλωδίων, απομιμήσεις δέρματος, παιχνίδια και έπιπλα κήπου. Χρησιμοποιείται ακόμη σε συσκευασίες όπως μπουκάλια νερού, κουτιά και ζελατίνες περιτυλίγματος. Δεδομένου ότι προϊόντα PVC βρίσκονται πλέον σε όλα σχεδόν τα κτίρια, κάθε φορά που καίγεται ένα κτίριο παράγονται διοξίνες.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Υγείας και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Περιβάλλοντος, "επειδή τα αλογονωμένα πλαστικά (ειδικά το PVC και τα πλαστικά που περιέχουν βρωμιωμένους επιβραδυντές καύσης) μπορούν να προκαλέσουν εκπομπές διοξινών σε περίπτωση φωτιάς... συνιστάται σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς να μειώνεται στο ελάχιστο η χρήση πλαστικών που περιέχουν χλώριο και βρώμιο".

Το PVC δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλο τον κύκλο της ζωής του. Η παραγωγή PVC απαιτεί τη μεταφορά επικίνδυνων εκρηκτικών ουσιών και συνεπάγεται τη δημιουργία τοξικών αποβλήτων. Κατόπιν, επειδή το PVC από μόνο του είναι σχεδόν άχρηστο ως πλαστικό, πρέπει να αναμιχθεί με μια σειρά από χημικές ουσίες για να γίνει μαλακό και εύκαμπτο, με βαρέα μέταλλα για να γίνει σκληρό ή να αποκτήσει χρώμα και με μυκητοκτόνα που το προστατεύουν από αδηφάγα βακτήρια. Έτσι η παραγωγή του PVC δημιουργεί επιπλέον μια παράλληλη τοξική βιομηχανία. Το ίδιο το προϊόν, όταν αγοραστεί από τον καταναλωτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Για παράδειγμα, ορισμένα επικίνδυνα πρόσθετα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα δάπεδα από PVC, εξατμίζονται στον αέρα και καταλήγουν εισπνεόμενα στον άνθρωπο. Η απόρριψη του PVC δημιουργεί νέα περιβαλλοντικά προβλήματα. Όταν καίγεται, απελευθερώνει ένα όξινο αέριο, καθώς και διοξίνες και άλλες οργανοχλωριωμένες ενώσεις, εξαιτίας του περιεχομένου του σε χλώριο. Πρόσφατα, η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καιγόμενες χωματερές αποτελούν τη σημαντικότερη γνωστή πηγή έκλυσης διοξινών στην Ελλάδα.

Γι' αυτούς τους λόγους, πολλοί φορείς σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε απαγορεύσεις και υποκατάσταση του PVC. Χαρακτηριστική είναι η ευρωπαϊκή απαγόρευση της χρήσης PVC σε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά κάτω των 3 ετών. Στις 7 Δεκεμβρίου 1999, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την απόφαση 1999/815/ΕΚ, η οποία επιβάλλει στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τη διάθεση στην αγορά των παιχνιδιών και των προϊόντων φροντίδας κατασκευασμένων από μαλακό PVC που περιέχουν φθαλικούς εστέρες και τα οποία κατά τη χρήση μπαίνουν στο στόμα παιδιών ηλικίας μικρότερης των τριών ετών. Την απόφαση αυτή επαναβεβαίωσε η Επιτροπή με νεότερες αποφάσεις της τον Μάρτιο και Σεπτέμβριο του 2000. Επίσης, με δύο υπουργικές αποφάσεις στις 15-1-99 και 21-5-99, απαγορεύεται η εισαγωγή ή η είσοδος στην ελληνική επικράτεια κάθε είδους μαλακών παιχνιδιών από PVC για παιδιά μέχρι 3 ετών, ενώ η εμπορία των ειδών αυτών απαγορεύεται από τον Σεπτέμβριο του 1999.
Είναι βέβαια σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν. Ακόμη και στον ευαίσθητο χώρο των παιχνιδιών συνεχίζεται η χρήση του PVC για προϊόντα που απευθύνονται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 3 ετών. Η φωτιά στο Jumbo Bebe πιστοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος. Γι' αυτό το λόγο, στις 26-7-2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την "Πράσινη Βίβλο για το PVC", όπου καταγράφονται πολλά από τα προβλήματα που προαναφέραμε. Ήδη, έχει ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με τη βιομηχανία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προκειμένου σύντομα η ΕΕ να καταλήξει σε μία "Λευκή Βίβλο για το PVC", η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για τη χάραξη πολιτικής για το PVC σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατηγορίες
Ετικέτες

Αναδημοσίευση από Greenpeace Ελλάδα

 http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/jumbo-beb/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.