Παρακαλούμε όποιοι συμφωνούν με τις θέσεις που αναπτύσουμε στο κείμενό μας ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Τα ...δώρα του Jumbo στον τουρκικό εθνικισμό να συνυπογράψουν συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας e-mail στο protpolthraki@gmail.com γράφοντας όνομα, επώνυμο, πόλη και την λέξη “Υπογράφω”.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πρόστιμα του Jumbo 2008 - 2013. Μη ασφαλή παιδικά ρούχα, παιχνίδια, βρεφικά είδη, βλαβερά τρόφιμα κτλ.

Σημείωση: η λίστα των προστίμων του Τζάμπο στο συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι πλήρης, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από διάφορα δημοσιεύματα που έχουμε αναδημοσιεύσει. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία, ιδιαίτερα για επικίνδυνα παιδικά ρούχα: 

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νίκος Τσεμπερλίδης, αναφέρει πως όταν μια εταιρεία επαναλαμβάνει τις ίδιες πρακτικές «τα πρόστιμα πρέπει να είναι πολλαπλάσια και θα πρέπει να υπάρχουν και ποινές, να κλείνει κάποιες μέρες η εταιρεία για να συμμορφώνεται». Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, καλεί την εταιρεία να συμμορφωθεί, με τον νόμο 2251 που αφορά στη νομοθεσία προστασίας του καταναλωτή, λέγοντας πως αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, θα αναγκάσει το καταναλωτικό κίνημα, πέρα από τις καταγγελίες, να χρησιμοποιήσει και άλλα νόμιμα μέσα.
 
Τα πρόστιμα από τη Γ.Γ Καταναλωτή

Νοέμβριος 2012
Πρόστιμο 25.000 ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων περί «αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» του νόμου 2251/1994 «Προστασία των Καταναλωτών».

Ιανουάριος 2012
Πρόστιμο 140.000 ευρώ, για διατύπωση και χρήση καταχρηστικών γενικών όρων συναλλαγών, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται ή να δυσχεραίνονται οι καταναλωτές να ασκήσουν νόµιµα δικαιώματα τους, σε περιπτώσεις αγοράς ελαττωματικών προϊόντων.

Αύγουστος 2011
Πρόστιμο 12.000 ευρώ για διάθεση στην αγορά μη ασφαλών παιδικών ενδυμάτων κατά παράβαση της ΚΥΑ Ζ3-2810/04 αρ. 3 παρ 1, Ν. 2251/94, αρ. 7 παρ. 1 και 5.

Μάιος 2011
Για διάθεση μη ασφαλούς παιδικού ενδύματος, που δεν πληρούσε τις απαιτήσεις ασφαλείας του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 14682:2008, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ.

Ιούλιος 2010
Πρόστιμο 12.000 ευρώ για διάθεση στην αγορά μη ασφαλών παιδικών ενδυμάτων.

Μάιος 2010
Πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς κατά τον εργαστηριακό έλεγχο του παιχνιδιού «αυτοκινητάκι – στράτα Funny gear kid’s rider προέκυψε το παιχνίδι είναι επικίνδυνο, και εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών του.

Απρίλιος 2010
Πρόστιμο ύψους 120.000 ευρώ για τη διάθεση παιδικών παιχνιδιών, χωρίς την απαιτούμενη προειδοποίηση και 
πρόστιμο 36.000 ευρώ για μη ασφαλή παιδικά ενδύματα με κορδόνια.

Ιούνιος 2009
Πρόστιμο 5000 ευρώ για την εισαγωγή και διάθεση του παιχνιδιού «λούτρινος σκύλος με ομπρέλα» το οποίο αποδείχτηκε ότι περιείχε μόλυβδο σε ποσότητα που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ

Νοέμβριος 2013
Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στο υποκατάστημα της Νίκαιας, καθώς διαπιστώθηκε πως πωλούσε τρόφιμα χωρίς να διαθέτει τη σχετική άδεια λειτουργίας.

Ιούλιος 2013
Πρόστιμο 4.000 ευρώ γιατί στο υποκατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης, διαπιστώθηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

Ιούνιος 2013
Πρόστιμο 20.000 ευρώ για το υποκατάστημα στο Μοσχάτο Αττικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι διακινούσε μη ασφαλή υλικά και αντικείμενα που προορίζονταν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, ενώ η εταιρεία είχε ήδη ενημερωθεί για την ακαταλληλότητα των προϊόντων. Επιπλέον, η εταιρεία δεν προέβη σε ορθή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τους λόγους της απόσυρσης.

Φεβρουάριος 2013
Απόσυρση-ανάκληση προϊόντος «γλειφιτζούρι μπαστούνι», το οποίο βρέθηκε να μην είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία, καθώς περιείχε τις χρωστικές Ε129, Ε122, Ε124 και Ε102, χωρίς να τις αναφέρει στη συσκευασία. Δεν υπήρχε η προειδοποίηση πως οι παραπάνω χρωστικές μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών.

– Πρόστιμο 20.000 ευρώ, καθώς στο υποκατάστημα στην Κηφισιά (Αττική Οδό), βρέθηκαν μπουκάλια βρεφικής διατροφής από πολυκαρβονική ύλη για τα οποία δεν υπήρχαν πιστοποιητικά τεκμηρίωσης της απουσίας της δισφαινόλης Α, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά.

– Πρόστιμο 8.000 ευρώ, καθώς στο υποκατάστημα στον Άλιμο διαπιστώθηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση αράπικα φιστίκια Κίνας, με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ως προς την οσμή και τη γεύση.

Αύγουστος 2012
Πρόστιμο 2.000 ευρώ για το υποκατάστημα στον Πειραιά, καθώς διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να πουλάει διάφορα είδη διατροφής.

– Ανάκληση – απόσυρση του προϊόντος «σετ κούπες για καφέ», προέλευσης Κίνας, στο οποίο παρατηρήθηκε μετανάστευση καδμίου και μόλυβδου σε επίπεδα υψηλότερα από τα νομοθετημένα όρια.

Ιούνιος 2012
Πρόστιμο 6.000 ευρώ για το κατάστημα της Αγίας Παρασκευής, για έλλειψη άδειας λειτουργίας στην εγκατάσταση λιανικής πώλησης τροφίμων και για εντοπισμό υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, μη κανονικών ως προς την επισήμανση.

Οκτώβριος 2012
Ανάκληση – απόσυρση προϊόντος «γυάλινο βάζο με μεταλλικό καπάκι», προέλευσης Κίνας, στο οποίο παρατηρήθηκε μετανάστευση φθαλικoύ εστέρα (DEHP) από το πλαστικό παρέμβυσμα του καπακιού.

Ιανουάριος 2012
Ανάκληση – απόσυρση πιπίλας προέλευσης Ουγγαρίας, στην οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση Ν-Νιτροζώσιμων ουσιών σε επίπεδα υψηλότερα από τα νομοθετημένα όρια.

Οκτώβριος 2011
Πρόστιμο 4.000 ευρώ για το υποκατάστημα στη Νέα Κηφισιά καθώς για το τμήμα πώλησης τροφίμων διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας.

– Πρόστιμο 2.000 ευρώ, καθώς το τμήμα πώλησης ζαχαρωδών τροφίμων, στο υποκατάστημα στα Ιωάννινα, δεν είχε άδεια λειτουργίας.

Ιούλιος 2011
Ανάκληση εννέα κωδικών μπιμπερό από Ταϊλάνδη και Κίνα, για τα οποία δεν υπήρχε η απαραίτητη συνοδευτική τεκμηρίωση για την ασφάλεια χρήσης τους, όπως προέβλεπε η κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Μάιος 2010
Πρόστιμο 6.000 ευρώ στο κατάστημα Jumbo στο Ηράκλειο Κρήτης καθώς η επιχείρηση δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Απρίλιος 2008
Απόσυρση – ανάκληση παιδικού παγουρίνο, κινεζικής προέλευσης, καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη της απαγορευμένης ουσίας φθαλικός δι(2 – αιθυλεξυλ) εστέρας.

 Αναδημοσίευση από Karfitsa.gr

http://www.karfitsa.gr/2013/12/28/ayta-einai-ta-prostima-poy-dextikan-ta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.